Thursday, 8 December 2011

Your Skin Type .

Hmm , ai korg . budak nerd ade something nk ckp kat korg nieh . t’utamenye pd yg pompuan laa kan , sebab something yg budak nerd nk bg tawu kat korg nieh ade kaitan ngn korg . haa , org kate la kan , org pompuan nie kene jage penampelan , so , something yg budak nerd nk bg tawu nieh b’kenaan dgn penampelan lah , tp , penampelan nieh kat bhgian muke , ‘face’ korg tu laa . haa , kan budak nerd da ckp , ade kaitan kan . org pompuan mzti nk muke die lawa kan , puteh , gebu . so , kat snie , budak nerd nk bg tawu cam mane nk jage kulit muke korg tuh .

Okeh , first skali yg korg kene tawu , jenis kulit korg . lepas tuh , korg follow laa budak nerd punye simple , dermatologis-recommended tips untok ape yg patot dan tak patot korg buad .

Jenis kulit b’minyak
“Oily skin appears greasy, and may have a film on it during the day and large pores,” kate Neil Sadick, M.D., professor klinik dermatologi di Weill Cornell Medical College in New York. * Korg pham tak ape die kate , haha , budak nerd sndiri pown tak paham , sebab tu laa budak nerd tuliz je English language .

“It’s also prone to breakouts and sebaceous hyperplasia, which are little bumps caused by excess oil secretion,” die ckp laa , bukan budak nerd ckp .

Cara mengatasi : kawal minyak kat muke korg tu gune pembersih muke yg mengandungi alpha-hydroxy dan asid salisilik ataupun yg s’waktu dgnnye . ( kedue-duenye juge m’bantu kalaw kulit korg tu b’jerawat ) . Rembesan ini menurun dan menyerap minyak pd kulit anda . juge , cube pembersih b’buih yg mengandungi surfactant iaitu agen pembasahan yg m’hilangkan lebihan minyak dan kotoran mudah serta mengelakkan toners dan astringents kerana ia m’jadikan kulit korg kering .

*peringatan: jgn gunekan pelembab pd kulit yg b’minyak .

Ape yg penting ialah jenis produk . jgn gunekan krim t’lalu byk ataupon something yg tak bagi kulit korg b’nafas . pilih losyen ringan yg dilabel "noncomedogenic,” jadi , ia takkan m’yumbat liang roma .
kalaw korg ade kedut atau tompok penuaan , kulit berminyak bole m’dapat manfaat daripada bahan-bahan anti-penuaan seperti asid alpha-hydroxy atau retinols.

Jenis kulit kering

Kulit yg tak stabil , gatal , m’bosankan dalam penampelan dan kasar . kulit kering yg serius juga boleh m’jadi merah , radang dan retak . kalaw korg m’punyai eczema , kekeringan lebih cenderung untuk menjadi lebih buruk di T-zone (kawasan dahi dan hidung).

Cara mengatasi : Elakkan sabun yg bole mengeringkan kulit korg , serta pencuci yg mengandungi bahan-bahan yg b’potensi mengeringkan kulit seperti asid salisilik dan benzoyl peroksida . Sebaliknya, gunekan pembersih lembut yg juga pelembab , seperti Dove , Neutrogena atau Cetaphil .

Basuh hanya pd waktu malam , ketike kulit cenderung untuk m’jadi tercemar dan percikan air suam yg bole menanggalkan kulit lembapan . Pada waktu pagi , hanya bilas muka korg dgn air sejuk .  Ini akan membantu mengekalkan minyak semula jadi kulit .

Gunekan pelembap berkrim yg mengandungi dimethicone (satu bentuk silikon) atau minyak grapeseed ,
Untok kedutan atau tona kulit tak sekata , gunekan retinols , b’selang setiap malam dan d’ikuti dgn krim pelembap , Pd waktu malam , rendam tuala kecil dalam susu soya sejuk dan applykan pd kulit yg kering untuk 10-20 minit .
Jenis kulit yg t’bakar

Kulit yg telah m’habiskan masa yg t’lalu lama di bawah cahaya matahari cenderung untuk ternyahhidrat dan kering . Ia juga mempunyai bintik-bintik hitam , tona kulit yg tak sekata dan m’bosankan dan rupa yg kasar .

Cara mengatasi : slalu hydrate kulit dgn m’gunekan moisturizer . Bg kulit korg b’seri dan padamkan b’berapa k’rosakan akibat t’kena cahaya matahari dgn pengelupasan yg kerap . Ini m’buang lapisan atas sel-sel kulit mati .

Scrub dgn exfoliator fizikal (manik) ataupon m’gunekan bahan kimia yg m’punyai asid alpha hydroxyl , asid hydroxy beta dan retinoids yg melonggarkan ikatan yg menyimpan sel-sel mati pada kulit . Pelihare laa kerosakan yg lebih teruk dgn m’makai Sunblock spektrum dgn SPF sekurang-kurangnye 30 dan mengelakkan sinar UV dgn m’makai topi dan cermin mata hitam yg meliputi dgn pakaian dan dudok di tempat teduh .

Tu je laa yg budak nerd nk bg kat korg . sebenanye byk lg , tp , nk buad yg tige nie pon da panjang b’leja . Malaz laa budak nerd nk buad byk2 . so , that’z all je laa . nnt kalaw ade mase lg , budak nerd tuliz lg pasal nieh . adiosszzzz ..


! TERIME KASIH KERANA SUDI MENJENGUK ENTRY SAYE !

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...