Wednesday, 25 January 2012

Percutian yg paling mahal yg aku penah pegi .

hai korg . hmm, da lame da tak update blog nieh . rindu weyh kat korg sume , my frenz . sori lerr lame tak update , lappy rosak laa . time-time cosework tgh byk laa die buad hal . sakit betoi ati aku . haishh . ok , ari nie aku bukan nk cite pasai lappy aku . aku nk cite pasai percutian aku yg paling mahal sekali yg aku penah alami . 

korg nk tahu tak ? hmm , kalaw nk tahu , bace ape yg aku tuliz nie sampai abes.

hmm , kalaw korg nk tahu , percutian nie laa yg paling aku nnt nntkan . haha , best kot . sebenanye , nie bukan percutian , kiteorg nie cume pegi Kuantan sbb nk anta abg sepupu aku b'tunang je . tp , da jln kat lebuh raye tu da sampai setengah ari , takkan nk teros balek kot , so , family besa aku , b'pakat laa ramai-ramai nk tido situ sehari . makdak aku die da awl-awl lagi booked tempat tu . name tempat tu De Rhu Beach Resort . nnt korg pegi laa aeh . hehe , promote plak . tempat tu best woh . tak rugi laa kiteorg tido situ . ade swimming pool , pastu belakang sikit ade pantai . mmg best laa kat situ arn , tp , rugi sbb aku tak mandi , hehe , lupe nk bwk baju tuka lepas mandi , haha , baju mandi ingat , baju tuka lupe . 

nak d'jadikan cite , esok tu kiteorg balek laa . ari isnin semalam laa . aku pegi ari ahad . tengah mak aku drive kereta , tibe-tibe kereta tu buad hal la pulop . time-time tu laa die buad hal . kiteorg da laa jaoh dpd rumah , buad spoil je . pastu kiteorg benti laa kat shell minyak . naseb baik makdak aku ade kawan kat Kuantan , kalaw tak , tak tahu laa mcm mane kiteorg . kawan makdak aku tu telepon formen . formen tu ckp gearbox rosak . kereta da tak bole nak gerak langsong . formen tu ckp kena panggil tow truck . nk dekat sejam kiteorg tunggu toe truck tu . formen tu ckp setengah jam je . bapak ke lamenye kite org tunngu . naseb baek kat shell tu ade rase angin . tak laa panas sgt kiteorg . 

bile tow truck tu da sampai , org tu naikkan kereta tu atas tow truck tu . nak tahu kiteorg balek naik ape ? kiteorg naik tow truck tu . haha . gile laa , tak penah dibuad org dudok dlm kereta mase kat atas tow truck .tapi , nak buad mcm manekan , kereta lain sume da penoh . kiteorg naik je laa tow truck tu . best kot . org lain tak penah naik mcm tu . korg penah , haa , naik flight perdana tu . 6oo weyh tambang flight tu . haha , siot je . pastu plak nak bela gearbox tu 3ooo lebih . mampos laa , mane mak aku nak cari duit byk tu . 

so , tu laa cite nye . tu laa percutian yg paling mahal aku penah aku alami . sebelom nie , takde laa sampai 3ooo ribu mak aku nak kena kuarkan . tp , takpe , redha je laa arn , lagipon best ape , sekurang-kurangnye merase laa jugak naik flight perdana . haha .


! TERIME KASIH KERANA SUDI MENJENGUK ENTRY SAYE !

Wednesday, 4 January 2012

kalaw sayang IBU , bacelah .



Orang kata aku lahir dari perut mak ! (Bukan Org kata , memang betul)

Bila dahaga , yang susukan aku . Mak .
Bila lapar , yang suapkan aku , Mak .
Bila keseOrangan , yang sentiasa di sampingku , Mak .
Kata mak , perkataan pertama yang aku sebut , Mak .
Bila bangun tidur, aku cari , Mak .
Bila nangis , Orang pertama yang datang , Mak .
Bila nak bermanja, aku dekati , Mak .
Bila nak bergesel , aku duduk sebelah , Mak .
Bila sedih , yang bOleh memujukku hanya , Mak .
Bila nakal , yang memarahi aku , Mak .
Bila merajuk , yang memujukku cuma , Mak .
Bila melakukan kesalahan , yang paling cepat marah , Mak .
Bila takut , yang tenangkan aku , Mak .
Bila nak peluk , yang aku suka peluk , Mak .
Aku selalu teringatkan , Mak .
Bila sedih , aku mesti telefOn , Mak .
Bila serOnOk , Orang pertama aku nak beritahhu , Mak .
Bila bengang , aku suka luah pada , Mak .
Bila takut , aku selalu panggil , " Mmaaakkkk ! "
Bila sakit , Orang paling risau adalah , Mak .
Bila nak exam , Orang paling sibuk juga , Mak .
Bila buat hal , yang marah aku dulu , Mak .
Bila ada masalah , yang paling risau , Mak .
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni , Mak .
Yang selalu masak makanan kegemaranku , Mak .
kalau balik ke kampung , yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk , Mak .
Yang selalu simpan dan kemaskan barang barang aku , Mak .
Yang selalu berleter kat aku , Mak .
Yang selalu puji aku , Mak .
Yang selalu nasihat aku , Mak .

Bila nak kahwin , Orang pertama aku tunjuk dan rujuk , Mak .

Aku ada pasangan hidup sendiri .

Bila serOnOk , aku cari , Pasanganku .
Bila sedih , aku cari , Mak .
Bila berjaya , aku ceritakan pada , Pasanganku .
Bila gagal , aku ceritakan pada , Mak .
Bila bahagia , aku peluk erat , Pasanganku .
Bila berduka , aku peluk erat , Emakku .
Bila nak bercuti , aku bawa , Pasanganku .
Bila sibuk , aku hantar anak ke rumah , Mak .
Bila sambut valentine , Aku bagi hadiah pada Pasanganku !
Bila sambut hari ibu , aku cuma dapat ucapkan “ Selamat Hari Ibu ” !
Selalu , Aku ingat pasanganku !
Selalu , Mak ingat kat aku !
Bila-bila , Aku akan telefOn pasanganku !
Entah bila , aku nak telefOn mak !
Selalu , aku belikan hadiah untuk pasanganku !
Entah bila , aku nak belikan hadiah untuk emak !

Renungkan :

" Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja , bOlehkah kau kirim wang untuk mak

" Mak bukan nak banyak , lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah . "

Berderai air mata jika kita mendengarnya .

Tapi kalau mak sudah tiada .

" MAKKKKK ! RINDU MAK ! RINDU SANGAT ! "

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya !
Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya !

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu . Si ibu segera mengesatkan tangan di aprOn menyambut kertas yang dihulurkan Oleh si anak lalu membacanya . KOs upah membantu ibu :

1) TOlOng pergi kedai : RM4.00

2) TOlOng jaga adik : RM4.00

3) TOlOng buang sampah : RM1.00

4) TOlOng kemas bilik : RM2.00

5) TOlOng siram bunga : RM3.00

6) TOlOng sapu sampah : RM3.00

Jumlah : RM17.00

Selesai membaca , si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya . Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama .

1) KOs mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA

2) KOs berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA

3) KOs air mata yang menitis keranamu - PERCUMA

4) KOs kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA

5) KOs menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA

Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu . Si anak menatap wajah ibu ,memeluknya dan berkata ,

"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya .


! TERIME KASIH KERANA SUDI MENJENGUK ENTRY SAYE !

Tuesday, 3 January 2012

Tips belajar


SEBELUM BELAJAR

1) Berdoa.

2) Tarik nafas:
Oksigen akan sampai ke seluruh badan dan merangsang otak.
Kesannya kita akan lebih bertenaga dan tenang.

3) Cara duduk:
Duduk ke hadapan sedikit seperti sedang mendengar cerita menarik

4) Tentukan tajuk:
Tetapkan tajuk-tajuk tertentu yang hendak dibaca/ulangkaji pada sesuatu masa.


5) Tentukan jumlah muka surat / bab yang akan dibaca.

6) Tentukan tempoh masa
Berapa lama hendak membaca.

SEMASA BELAJAR

1) Tunjuk dengan jari:
Seperti mengaji Al-Qur’an.

2) Fahamkan dan bayangkan
Otak akan sentiasa aktif.
Contoh: membaca mengenai HAJI.
Dapat bayangkan bentuk atau rupa Ka’bah.
Seolah-olah berbual dengan jemaah.
Menggunakan keduan-dua belah otak kiri dan kanan.


3) Selang-selikan dengan rehat:
Setiap 30 minit berehat 5 minit.
JANGAN diselangi dengan menonton TV atau mendengar radio.
Memadai dengan minum air jarang ( mineral ), berjalan-jalan di halaman atau senaman ringan seperti regangan otot.

Doa Memohon Pertambahan Ilmu

اللَّــهُمَّ انْـفَعْنِي بِمَا عَلَّمْـتَنِي ، وَ عَلِّمْنِي مَا يَنْـفَـعُـنِي ،
وَزِدْنِي عِلْماً ، الْحَمْدُ للَّـهِ عَلَى كُلِّ حَالٍ ،
وَأَعُوذُ بِاللَّـهِ مِنْ حَالِ أَهْلِ النَّارِ

Maksudnya :

“ Ya Allah berikanlah keadaku manfaat atas segala yang Engkau ajarkan, dan ajarkanlah kepadaku apa yang memberi manfaat dan tambahkanlah ilmuku, syukur kepadaMu atas segala yang perkara, aku memohon perlindungan dariMu dari keadaan ahli neraka”.


! TERIME KASIH KERANA SUDI MENJENGUK ENTRY SAYE !

Monday, 2 January 2012

My favourite band ---> Big Time Rush

 

jum kite layan jap lagu nie -----> Big Time  Rush - Worldwide .



Hmm , korg kenai tak dorg nie , mzti ade yg kenai , ade yg tak kenai kan . so , pd yg tak knl tuh , meh sini  aku kenai kan . dari kiri Carlos Pena , Logan Henderson , James Moslow dan Kendall Schimidt . haa, korg da kenai kan . dorg laa yg nyanyi lagu Boyfriend tu ft ngn Snoop  Dog . best kan lagu tu . hmm , lagu yg kat atas nie pown best jugak kan . lagu nie kisah Kendall break up ngn girlfriend die , hmm , sedih kan . kalaw korg nk tau nape die break up , korg tengok laa kat kat Nickelodeon . band nie pown ade cite jugak . korg tengok aeh . tak tau laa ade lg ke tak cite tu . aku pown da lame tak tengok cite tu .


Carlos Pena


Kendall Schimidt


James Moslow


Logan Henderson

batween 4 of them , korg suke sape ? kalaw aku , aku suke Kendall .  

! TERIME KASIH KERANA SUDI MENJENGUK ENTRY SAYE !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...