Saturday, 31 December 2011

Wordless Wednesday #1

                






! TERIME KASIH KERANA SUDI MENJENGUK ENTRY SAYE !

Wednesday, 28 December 2011

Nur Amira Aleesya

Holla , korg tawu tak nie spe?


nie lerr adek sepupu aku ,comei tak ? comei kan , lg comei kalaw die senyum :)
name die Nur Amira Aleesya .


tp , die ngade siket , slagi tak bg kuar , slagi tu die nk kuar .


! TERIME KASIH KERANA SUDI MENJENGUK ENTRY SAYE !

Sunday, 25 December 2011

Tarikh lahir


jum kite tengok ape ayat yg kuar dari tarikh 
lahir korg

1-Ambek  ayat dari bulan korg lahir:
  January--------aku sepak
  February-------aku lompat atas
  March-----------aku karate
  April-------------aku ciom
  May--------- ----aku terajang
  June-------------aku peluk
  July--------------aku buad sardin dgn
  August-----------aku mkn dgn
  September------aku menari dgn
  October----------aku menyanyi dgn
  November-------aku jelir lidah kat
  December-------aku lari keliling


2-Ambek ayat dari hari lahir korg
  1------- burong antu
  2------- elien
  3--------public phone
  4------- beskal aku
  5------- lelaki salji
  6------- gangster kampong
  7--------mobile phone  aku
  8--------antu jepon
  9--------kwn baik nenek aku
  10-------kwn lembu aku
  11-------cikgu lame aku
  12-------kerbau ayah kwn aku
  13-------ahli bomba
  14-------lembu mak aku
  15-------kambeng ayah aku
  16-------kapak mak aku
  17-------lesong batu
  18-------pedang aku
  19------ lelaki lembot
  20-------tikos adek aku
  21------ ninja
  22-------Chuck Norris
  23-------mee kari adek aku
  24-------kambeng aku
  25-------pemain bola sepak
  26-------buaye
  27-------ayam serame
  28-------ipod aku
  29-------kuceng engkau
  30-------kutu rayau
  31-------antu pocong

3-Ambek ayat dari ujong taon korg di lahirkan
  1--------- di dlm keta aku
  2 ---------di atas katil engkau
  3 ---------di dlm jamban
  4 ---------di bwh katil
  5 ---------di atas motosikal
  6 ---------di bwh jambatan
  7 ---------di atas bumbong umah
  8----------mase mkn atas meja
  9 -------- mase jalan2 carik kuceng adek aku
  0 -------- di dlm bilik tokwan

4-Ambek ayat dari color yg korg suke:
  putih---------coz aku suke mcm tu
  hitam-------- coz  aku mmg degil
  pink---------- coz aku mmg terer
  merah------- coz ade suara yg bgtau aku
  biru---------- coz aku seksi n aku bole buad
  hijau--------- coz aku btol2 serius nk lakukan
  Purple------- coz ade org suro
  kelabu------- coz aku tak bole control diri aku
  kuning------- coz ade org ofer aku 10 rm
  Orange------ coz aku pikir aku bijak
  cokelat------ coz aku mmg bole buad
  lain2--------- coz diri aku seorang ninja!

Cth ayat lahir pd 09/02/1975
aku lompat atas kwn baik nenek aku di atas motosikal coz aku mmg degil
So sambong ayat2 nie tgk ape ayat yg kuar dari tarikh lahir korg..:party:

! TERIME KASIH KERANA SUDI MENJENGUK ENTRY SAYE !

Monday, 19 December 2011

Warne anda . . . ?


Adekah korg tahu bahawa warna yg digemari melambangkan sifat peribadi korg ? Berikut adelah contoh warna dan peribadi . . tengoklah kalaw korg terkena .

Oren
  • Happy-go-lucky dan keanak-anakan .
  •  Tak berape suke dgn suasane yg suram, akan mencari jalan untuk menceriakan suasana .
  • Org disekeliling korg selesa disamping korg .

Hijau
  •          Mementingkan kekayaan, kuase dan ketenangan .
  •          Bagi org yg meminati warna merasakan semua masalah dapat diselesaikan .
  •     Suke memanipulasikan org disekitar tanpe pembangkangan kerane korg lebih gemar       org lain ikot kate korg
Coklat
  •          Ranggi , pencipta dan jujor .
  •          Mempunyai sifat pecinta, bukan saje cintepd pasangan malah alam semula jadi     keluarga  & etc .
  •          Sifat jujor korg buad org selesa berkawan dgn korg .
  •          Pandai bergaya dan ranggi sehingge ade sesetengah pihak tertarik dgn penampilan korg .

Kuning
  •          Menarik , bertenage dan ceria . 
  •          Mempunyai perwatakan yg menarik sehingge ramai yg selesa berdamping dgn korg .
  •          Sentiase kelihatan ceria dan selalu ingin menceriakan org lain .
  •          Sentiase bertenage dalam melakukan ape jua tugasan yg diberikan sehingge ramai yg selesa melakukan tugasan grouping dgn korg .

Merah jambu
  •          Romantik, feminine dan lembut .
  •          Segeintir mengatekan ramai perempuan meminati merah jambu berbanding lelaki
  •          Perwatakan dan jiwa yg lembut dan menyenangkan .

Merah
  •          Elegen , kekayaan dan klasik .
  •          Jiwanya seperti zaman org dulu .
  •          Sangat suke kekayaan dan sanggup berhempas pulas untok mencapai ape saje yg diimpikan selame ini . 

 *p/s : kalaw warne-warne diatas adelah pilihan , korg rase kenyataan tersebut tak benar , anggapah ia satu permainan 

! TERIME KASIH KERANA SUDI MENJENGUK ENTRY SAYE !

Sunday, 18 December 2011

Filem komedi tempatan paling laris .


Lambakan filem komedi di Malaysia tak penah surut dalam industri perfileman tempatan dari masa ke semasa.,maybe mendapat penerimaan dan sokongan penonton kt , kehadiran filem komedi telah berjaya meletakkan tempatnye tersendiri dalam carta filem dan semakin dihargai. 
Jom kite tengok antara filem komedi tempatan yg laris di Malaysia . 


Geng: Pengembaraan Bermula (RM6.2 juta)

Bermula dgn majlis pelancaran siri pendek animasi "Upin & Ipin" sekitar tahun 2007 sehinggelah ia dibawa ke layar perak , filem ini berjaye meraih perhatian dpd pelbagai pihak antaranya ialah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi Malaysia dgn sumbangan seperti wang tunai sebanyak RM1 juta. Selain daripada itu, Kementerian Pelancongan turut menyalurkan bantuan kewangan sebanyak RM200,000 untok bahagian promosi. Diterbitkan oleh Les' Copaque Sdn Bhd, filem ini mengambil masa lebih kurang lapan bulan untok penyelidikan. Ia berjaya meraih kutipan RM6.2 juta dan mereka yg menonton filem ini bukanlah tergolong dpd kanak-kanak sahaja. Filem ini mengisahkan sekumpulan kanak-kanak yg terdiri secara tidak sengaja telah sesat dalam hutan ketika mahu mengutip buah durian yg jatuh tetapi telah dimakan pantas oleh makhluk aneh. Pelbagai situasi telah berlaku ketika pengembaraan mereka di dalam hutan demi mencari makhluk tersebut. 


Lagi-Lagi Senario (RM6.33 juta)
*yg nie takde pic plak coz nie cite lame 
 Filem komedi keluarga arahan Aziz M. Osman ini merupakan kesinambungan filem "Senario The Movie" dan "Senario Lagi". Dibintangi oleh kumpulan Senario, Wardina Safiyyah dan Acappan, "Lagi-Lagi Senario" telah mendapat kutipan tertinggi ketika tayangannye pd tahun 2001 sebelum dipintas oleh "Adnan Sempit" pada tahun 2010. Filem ini mengisahkan Wahid yg dibuang kerja telah bekerja bersama Azlee, Saiful Apek dan Yassin sebagai penebar roti canai di gerai yg diusahakan mereka yg telah mendapat sambutan sehinggalah Mazlan dan Wardina datang membuka gerai bersebelahan. 


Adnan Sempit (RM7.66 juta)
 Filem terbitan Metrowealth Pictures (MIG) ini telah berjaye memintas filem "Lagi-Lagi Senario" yg mendapat kutipan sepanjang masa sejak daripada tahun 2001. Filem arahan Ahmad Idham ini menampilkan Shaheizy Sam dan Intan Ladyana sebagai peneraju utama. Ia mengisahkan Adnan yg bekerja sebagai penghantar surat di syarikat kepunyaan bapa Nadia. Selepas berlaku satu insiden, Nadia mula berjinak-jinak dgn dunia rempit. 





Hantu Kak Limah Balik Rumah (RM7.9 juta)

Filem komedi seram arahan Mamat Khalid ini ditayangkan di pawagam pd 9 Disember 2010. Ia dibintangi oleh penyanyi rock popular Awie, Man Kadir, Johan Raja Lawak, Shy8 dan Soffi Jikan yg berlatarbelakangkan suasana Kampung Pisang selepas kemunculan zombie. Walaubagaimanapun filem ini bukanlah kesinambungan filem "Zombie Kampung Pisang", tetapi lebih ke arah situasi yg berlaku di kampung tersebut. 


Ngangkung (RM8.9 juta)
 Filem bercorak komedi seram ini telah diarahkan oleh pengarah baru, Ismail Bob Hashim dan berjaya mendapat kutipan RM8.9 juta. Filem ini turut dicatatkan dalam Malaysia Book Of Records 2011 sebagai filem yang menerima kutipan box office tertinggi sepanjang tahun 2010. "Ngangkung" menampilkan Shaheizy Sam, Angah Raja Lawak dan Azad Jasmin sebagai peneraju filem mengisahkan kehidupan anak muda yg terjebak dalam perjudian nombor ekor.




! TERIME KASIH KERANA SUDI MENJENGUK ENTRY SAYE !

Wednesday, 14 December 2011

Tande-tande lelaki menyukai wanita .

Hallo frenz . nie saye ade sikit tips untok  korg . nk tawu ape ? jeng ! jeng ! jeng ! *korg bace laa sendiri tajok die . tp , nie untok lelaki  yg baru korg kenai , bkn BF korg taw , jgn misunderstanding . *wah , ckp omputeh plak .


K laa , kite straight to the point . don’t belok-belok .

1. Die akan always follow korg anda .
Korg pergi mane pon , mzti die ade . maybe si lelaki nie cube nk cari peluang terbaeek bagi mendekati diri korg , yg si wanita nie . maybe die nk tegor korg buad 1st time . tp , korg takyah laa takot ataupon bimbang sebab membalas sapaan atau teguran seorg lelaki tak bermakne korg nie gatal , *gatal bole garu ,

2. Die akan mintak no. phone korg
Haa . ramai lelaki yg suke merungut kalaw  sampai ke bab nk mintak no. phone . dorg nie slalu tudoh kite yg wanita nie sombong + jual mahal = tak nak bagi no. phone . dorg ingat no. phone tu bende yg senang-senang je ken k bagi . *sy pon tak suke gak org mintak no. phone .
Yg kaum hawa nie plak , be carefull laa dalam bagi no. phone . make sure korg betoi-betoi yakin yg korg rela + percaye kat lelaki tu before korg bagi no. phone korg . pemberian no. phone adelah titik permulaan kpd korg nye love story .

3. Die akan selalu SMS + Call
Mase mule-mule nie , kaum Adam akan terburu-buru dalam mengejar seseorang gadis sebab dorg takot nnt gadis tu dikebas org . so , kpd sekalian gadis , don’t be shock when that guys is so excited about you . korg cume perlu mengenali dirinye di waktu sekarang nie and at the end , you have to make your own decision whether you want to continue or not perkenalan korg .
                                         

4. Die akan slalu tanye pasai korg kat kawan korg .
Kalaw korg pergi mane-mane , mzti korg akn terjumpe dgn die . die nk tawu dgn sape korg berkawan . die bole dptkan ape saje maklumat pasai korg kat kawan korg .

5. Die akan cube jadi ‘MR. Perfect’ untok korg .
Walawpon die serba kekurangan tp die tak kan tunjokkan kekurangan tu di mate korg . die nk jadi yg terbaeek dan yg paling semourna pd korg . die tak nak korg rase tak yakin pd die , so , die nk buktikan yg die bole bagi segale-galenye untok korg .


! TERIME KASIH KERANA SUDI MENJENGUK ENTRY SAYE !

Tuesday, 13 December 2011

2012 Play! FTISLAND Concert in Malaysia .

Ai korg , korg minat korea tak ? kalaw minat , korg mzti penah denga kan name band Korean nie . name band nie F.T. Island . band nie mzti jd kegilaan korg kan , especially yg girl kan , btoi tak ?



Beberapa tahun lalu , dorg penah buad rancangan untok mengadakan konsert jelajah ke Malaysia , tp sayang atas sebab-sebab tertentu ia dibatalkan . rugikan ? Namun hajat sekalian Primadonnas *gelaran untuk peminat* untuk menyaksikan band pujaan dorg , FT. Island bakal tercapai menerusi konsert jelajah , ’2012 Play! FTISLAND Concert in Malaysia’ , pd 14 Januari , 8.30 malam di Stadium Negara , Kuala Lumpur .

Speciallynye konsert anjuran square rOOTS sdn Bhd nie , ianya diilham sendiri oleh anggota FT Island speciall buat para peminat dorg . Dpd proses pemilihan lagu , rekaan pentas serta perjalanan persembahan yg menjanjikan persembahan memukau semuanye telah diatur sendiri oleh dorg .


Esok korg da bole dapat tiket . harga tiket bermula dari harga RM138 (P3), RM248 (P2), RM368 (P1) and RM468 (Rock Zone) . tiket korg tu akan dikenakan caj RM3 (processing fee) . Untok maklumat lanjut , korg boleh talipon iLasso at 03-7957 6088 , ataupon agent tiket iLasso agents atau Square Roots di talian 03-8023 4376 . kalaw korg nk beli menerusi online purchase , korg bole layari www.ilassotickets.com.

Di samping itu , setiap pembelian bagi tiket P1 dan Rock Zone , korg bole menyertai  peraduan early bird iaitu seramai 50 pemenang bertuah berpeluang menghadiri sesi Meet & Greet dgn FT Island . Maklumat lanjut , bole hubungi Square Roots di 03-8023 4376 .


! TERIME KASIH KERANA SUDI MENJENGUK ENTRY SAYE !

Monday, 12 December 2011

Nikita Willy.


Haa , nie ade cite pasai Niklta Willy . Kalaw korg nk tawu , umo die baru 17 taon ,tp die bukan seorang remaja biase mcm korg , Anak kelahiran Jakarta nie , Nikita Purnama Willy ataupon Nikita Willy dah banyak kali mencipta nama di negaranye dan sedang meningkat naik sedikit demi sedikit.

korg sume tawukan yg Nikita nie adelah pelakon dalam sinetron cite ‘Puteri Yang Ditukar’ yg kat TV3 tuh . Dalam pd yg same , die jugak seorang penyanyi .

Berade di bawah label NSR , percubaan pertama Nikita nie bakal menjadi tangga penentu samada peminat yg mcm korg nieh boleh menerima nyanyiannye ataupon tak .  Tamsilannya , pada tahun 2010 , anugerah “Artis Paling Favourite” di Panasonic Global Award telah dianugerahkan kpd Nikita Willy dan menyingkirkan nama-nama besar lain seperti Bunga Citra Lestari , Shireen Sungkar , Luna Maya dan Naysilla Mirdad .

Single Nikita yg mengandungi 5 buah lagu nie berjudul “Nikita Willy” dan mengandungi lagu yg berunsurkan elemen slow dan balada pop . Antara lagu yg ditaruhkan oleh Nikita ialah “Kutetap Menanti” dan juga “Lebih Dari Indah”.

Hmm , disebabkan korg dah tawu pasai single Nikita , korg tunggu ape lagi , dptkan laa album "Nikita Willy" dipasaran sekarang . Sementara stok masih ade .


! TERIME KASIH KERANA SUDI MENJENGUK ENTRY SAYE !

Thursday, 8 December 2011

Your Skin Type .

Hmm , ai korg . budak nerd ade something nk ckp kat korg nieh . t’utamenye pd yg pompuan laa kan , sebab something yg budak nerd nk bg tawu kat korg nieh ade kaitan ngn korg . haa , org kate la kan , org pompuan nie kene jage penampelan , so , something yg budak nerd nk bg tawu nieh b’kenaan dgn penampelan lah , tp , penampelan nieh kat bhgian muke , ‘face’ korg tu laa . haa , kan budak nerd da ckp , ade kaitan kan . org pompuan mzti nk muke die lawa kan , puteh , gebu . so , kat snie , budak nerd nk bg tawu cam mane nk jage kulit muke korg tuh .

Okeh , first skali yg korg kene tawu , jenis kulit korg . lepas tuh , korg follow laa budak nerd punye simple , dermatologis-recommended tips untok ape yg patot dan tak patot korg buad .

Jenis kulit b’minyak
“Oily skin appears greasy, and may have a film on it during the day and large pores,” kate Neil Sadick, M.D., professor klinik dermatologi di Weill Cornell Medical College in New York. * Korg pham tak ape die kate , haha , budak nerd sndiri pown tak paham , sebab tu laa budak nerd tuliz je English language .

“It’s also prone to breakouts and sebaceous hyperplasia, which are little bumps caused by excess oil secretion,” die ckp laa , bukan budak nerd ckp .

Cara mengatasi : kawal minyak kat muke korg tu gune pembersih muke yg mengandungi alpha-hydroxy dan asid salisilik ataupun yg s’waktu dgnnye . ( kedue-duenye juge m’bantu kalaw kulit korg tu b’jerawat ) . Rembesan ini menurun dan menyerap minyak pd kulit anda . juge , cube pembersih b’buih yg mengandungi surfactant iaitu agen pembasahan yg m’hilangkan lebihan minyak dan kotoran mudah serta mengelakkan toners dan astringents kerana ia m’jadikan kulit korg kering .

*peringatan: jgn gunekan pelembab pd kulit yg b’minyak .

Ape yg penting ialah jenis produk . jgn gunekan krim t’lalu byk ataupon something yg tak bagi kulit korg b’nafas . pilih losyen ringan yg dilabel "noncomedogenic,” jadi , ia takkan m’yumbat liang roma .
kalaw korg ade kedut atau tompok penuaan , kulit berminyak bole m’dapat manfaat daripada bahan-bahan anti-penuaan seperti asid alpha-hydroxy atau retinols.

Jenis kulit kering

Kulit yg tak stabil , gatal , m’bosankan dalam penampelan dan kasar . kulit kering yg serius juga boleh m’jadi merah , radang dan retak . kalaw korg m’punyai eczema , kekeringan lebih cenderung untuk menjadi lebih buruk di T-zone (kawasan dahi dan hidung).

Cara mengatasi : Elakkan sabun yg bole mengeringkan kulit korg , serta pencuci yg mengandungi bahan-bahan yg b’potensi mengeringkan kulit seperti asid salisilik dan benzoyl peroksida . Sebaliknya, gunekan pembersih lembut yg juga pelembab , seperti Dove , Neutrogena atau Cetaphil .

Basuh hanya pd waktu malam , ketike kulit cenderung untuk m’jadi tercemar dan percikan air suam yg bole menanggalkan kulit lembapan . Pada waktu pagi , hanya bilas muka korg dgn air sejuk .  Ini akan membantu mengekalkan minyak semula jadi kulit .

Gunekan pelembap berkrim yg mengandungi dimethicone (satu bentuk silikon) atau minyak grapeseed ,
Untok kedutan atau tona kulit tak sekata , gunekan retinols , b’selang setiap malam dan d’ikuti dgn krim pelembap , Pd waktu malam , rendam tuala kecil dalam susu soya sejuk dan applykan pd kulit yg kering untuk 10-20 minit .
Jenis kulit yg t’bakar

Kulit yg telah m’habiskan masa yg t’lalu lama di bawah cahaya matahari cenderung untuk ternyahhidrat dan kering . Ia juga mempunyai bintik-bintik hitam , tona kulit yg tak sekata dan m’bosankan dan rupa yg kasar .

Cara mengatasi : slalu hydrate kulit dgn m’gunekan moisturizer . Bg kulit korg b’seri dan padamkan b’berapa k’rosakan akibat t’kena cahaya matahari dgn pengelupasan yg kerap . Ini m’buang lapisan atas sel-sel kulit mati .

Scrub dgn exfoliator fizikal (manik) ataupon m’gunekan bahan kimia yg m’punyai asid alpha hydroxyl , asid hydroxy beta dan retinoids yg melonggarkan ikatan yg menyimpan sel-sel mati pada kulit . Pelihare laa kerosakan yg lebih teruk dgn m’makai Sunblock spektrum dgn SPF sekurang-kurangnye 30 dan mengelakkan sinar UV dgn m’makai topi dan cermin mata hitam yg meliputi dgn pakaian dan dudok di tempat teduh .

Tu je laa yg budak nerd nk bg kat korg . sebenanye byk lg , tp , nk buad yg tige nie pon da panjang b’leja . Malaz laa budak nerd nk buad byk2 . so , that’z all je laa . nnt kalaw ade mase lg , budak nerd tuliz lg pasal nieh . adiosszzzz ..


! TERIME KASIH KERANA SUDI MENJENGUK ENTRY SAYE !

Wednesday, 7 December 2011

10 Reasons You're Not Losing Your Weight .


korg , budak nerd ade t'jumpe satu article , article nie pasal 10 sebab kenape berat badan korg tak turun , maybe b'gune kot untok korg , tp , article nie dlm English Language lerr . so , pndai-pandai laa korg bace aeh .SELAMAT MEMBACE . 

LifeScript: Women's health, fashion & entertainment

 
Jill Weisenberger, M.S., R.D., C.D.E., Lifescript Nutrition Expert
You’re cutting down on fat, controlling carbs and exercising religiously. So why aren’t you losing weight? Here are 10 things that will derail your quest for a slimmer body. Plus, how calorie-conscious are you? Rate yourself…

You’re no slacker when it comes to your health: You exercise, watch what you eat, use portion control, and can resist Ben & Jerry’s without a problem.

Yet the scale needle still won’t budge.

Why are so many dieters destined to regain lost weight or never lose anything at all? Here are 10 reasons your body isn’t behaving:


Physical Factors
1. You don’t have enough muscle.
The more muscle you have, the more calories you burn. Fat and muscle tissues consume calories all day long whether you’re running, reading or sleeping. No matter what you’re doing, muscle rips through more calories than fat.That's why men burn calories a lot faster than women; they have more muscle.

What to do: Lift weights. You don’t have to get huge, but building and maintaining muscle week after week, year after year makes a difference in the long run. 

Registered dietitian and certified personal trainer Marci Anderson has her clients alternate between strength exercises and heart rate-raising cardio in each session.“That way, their strength training includes the calorie-burning effect of cardio.”

2. Genetics: The apple doesn’t fall far from the tree.
If both parents are obese, you are much more likely to be obese, says Jill Comess, M.S., R.D., food science and nutrition program director at Norfolk State University in Virginia.“Researchers estimate that your genes account for at least 50% - and as much as 90% - of your stored body fat,” she says.

What to do: You’re not doomed. Your weight-loss challenge is just 10%-50% greater.

“Losing even just a few pounds makes you healthier and less likely to develop diabetes, high blood pressure, heart disease and cancer,” Comess says. “So you don’t have to be super-slim to improve your health.”
 If an overweight woman loses even 5%-10% of her total body weight, she has a greater chance of reducing or getting off her high blood pressure or other meds, she adds.

3. You’re getting older.
A sluggish metabolism is a common aging problem. And we encourage it by sitting in traffic, long hours at the office and in front of computers.All this inactivity means we gradually lose muscle and increase body fat, resulting in a metabolic slump. But it’s not unbeatable.

What to do: First, lift weights. But don’t underestimate the power of just moving. You faithfully walk the treadmill for an hour each day or go to yoga class, but what are you doing the other 23 hours?

It’s a no-brainer: Folding laundry, walking to a co-worker’s desk and cooking dinner burn more calories than just watching TV, emailing your co-worker or driving to the pizza joint.Thin people fidget and move (called non-exercise activity) more than obese people, research shows. In fact, such antsy behavior might burn as much as 350 more calories per day – the equivalent of two doughnuts.

4. Your body can’t keep up.
To survive in the days before supermarkets, your body evolved some complex starvation-coping strategies.Now that food isn’t scarce, these processes can work against us, explains Jim Anderson, M.D., Professor Emeritus, Medicine and Clinical Nutrition at the University of Kentucky.“The intestines make about two dozen hormones – some that stimulate eating and others that decrease the need to eat,” he says.
The sophisticated hormonal response can’t cope with our sedentary lifestyle and all those tempting Twinkies, potato chips and frozen dinners we gobble, he says. So it’s harder to maintain ideal body weight.

What to do: You can’t fight evolution, so you have to focus extra-hard on those things you can. Be active every day and fill up on low-calorie foods, such as broccoli, carrots, tomatoes, green beans and other non-starchy vegetables.

5. Your medicine cabinet is to blame.
A host of drugs that treat diabetes, depression, high blood pressure, inflammatory disease and more affect weight regulation. Some will make you hungrier and others stimulate your body to store fat. And if a drug affects the brain, there’s a good chance it affects weight, Anderson says.

What to do: Ask your health care provider if an alternate drug or a lower dose could work, but don’t change your medications without discussing it first.

Self-Sabotage
Are you your own worst diet enemy? It’s easy to let everyday life get in the way of making smart food choices. The drive-thru instead of a home-cooked meal is an obvious mistake. But you could be sabotaging yourself in some not-so-apparent ways too.

6. You underestimate portions and calories.
Even dietitians underestimate calories – and by huge amounts! One study found that women and overweight people miscalculate more than others.Other studies suggest that the greatest underestimating occurs when the meals are the largest, and that it doesn’t have anything to do with how fat someone is.

What to do: Follow the portion guidelines at mypyramid.gov for several days. Use measuring spoons, measuring cups and a food scale to guide you. Then plug in your food choices on that site or another reputable one to calculate your calorie intake. And read every food label for serving size and calories.

7. You eat mindlessly or when distracted.
Do you eat dinner in front of the TV? Do you stop eating when you’re full or when the show is over? All too often, such distraction leads to more and more mouthfuls of pasta or potatoes.If you’re munching from a bag of chips or a box of crackers, you can’t keep track of how much you’ve eaten.And plenty of dieters report they didn’t even realize they had snacked from the candy bowl or nibbled from a child’s plate until it was too late.

What to do: Make it a house rule to eat from a dish. Always. No bags, cartons or fistfuls. Put it in a dish, sit down and savor the taste as you eat – without distraction. That means that if you’re going to grab the crust of your daughter’s grilled cheese sandwich, you have to put it on a plate first.

8. You deprive yourself.
Your list of can’t-have foods is so long, it rivals the nation’s tally of foreclosed homes. In fact, you’ve been so strict with yourself, you can’t remember the last time you ate a doughnut, candy bar or slice of pizza.Then - like so many times before - you give in, scarf down something taboo, and now you’re mad at yourself.So what the heck, you think: You’ll just eat everything on your forbidden list to get it out of your system. You’ll start your diet over again tomorrow – or next week.Problem is, you can’t get it out of your system. It just doesn’t work that way.

What to do: No more setting yourself up for feeling deprived. In fact, no more dieting.

Take the focus away from that list of bad foods and emphasize those that are good for you. If 90% of the time you eat a wholesome diet of ample fruits and vegetables, some whole grains, lean meats or other sources of protein, then the other 10% doesn’t really matter.
So enjoy that glazed doughnut – but just one. If you want another, it will still be there tomorrow. After all, doughnuts or candy bars or pizza or whatever won’t drop off the face of the earth.

9. You’re usually good, but…
You always watch your portions. You start every morning with a healthful breakfast and eat only baked chicken, not fried.Always that is, unless you’re on vacation or dining out. Or celebrating a birthday. Or sharing an anniversary. Or honoring your son’s first home run.Consistency is key to dropping pounds. Researchers involved with the National Weight Control Registry found that those who eat similarly day after day are more likely to maintain weight loss than others.One splurge meal in a restaurant can easily undo all the small calorie-saving tricks you employed the whole week before. Derail yourself every week and you’ll never get anywhere.

What to do: Again, stop dieting and start making small changes you can live with.

Find ways to celebrate that don’t involve high-calorie eating (like a manicure) or take half of that restaurant meal home to celebrate again tomorrow.

10. You overestimate your calorie burn.
Gym machines are notorious for overestimating the calories burned by exercisers, and dieters can easily out-eat their workouts. Your 30-minute power walk might burn 200 calories, but that won’t make up for your after-exercise power smoothie.

What to do: Exercise is an important tool in controlling your weight and maintaining good health, but stop rewarding your good work with food.


Haa , tu je laa aeh . korg bace laa , budak nerd usehe taw cri article nie tok korg . so , pandai-pandai laa korg manfaatkan aeh . adiossszzzzz . 


! TERIME KASIH KERANA SUDI MENJENGUK ENTRY SAYE !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...