Wednesday, 25 January 2012

Percutian yg paling mahal yg aku penah pegi .

hai korg . hmm, da lame da tak update blog nieh . rindu weyh kat korg sume , my frenz . sori lerr lame tak update , lappy rosak laa . time-time cosework tgh byk laa die buad hal . sakit betoi ati aku . haishh . ok , ari nie aku bukan nk cite pasai lappy aku . aku nk cite pasai percutian aku yg paling mahal sekali yg aku penah alami . 

korg nk tahu tak ? hmm , kalaw nk tahu , bace ape yg aku tuliz nie sampai abes.

hmm , kalaw korg nk tahu , percutian nie laa yg paling aku nnt nntkan . haha , best kot . sebenanye , nie bukan percutian , kiteorg nie cume pegi Kuantan sbb nk anta abg sepupu aku b'tunang je . tp , da jln kat lebuh raye tu da sampai setengah ari , takkan nk teros balek kot , so , family besa aku , b'pakat laa ramai-ramai nk tido situ sehari . makdak aku die da awl-awl lagi booked tempat tu . name tempat tu De Rhu Beach Resort . nnt korg pegi laa aeh . hehe , promote plak . tempat tu best woh . tak rugi laa kiteorg tido situ . ade swimming pool , pastu belakang sikit ade pantai . mmg best laa kat situ arn , tp , rugi sbb aku tak mandi , hehe , lupe nk bwk baju tuka lepas mandi , haha , baju mandi ingat , baju tuka lupe . 

nak d'jadikan cite , esok tu kiteorg balek laa . ari isnin semalam laa . aku pegi ari ahad . tengah mak aku drive kereta , tibe-tibe kereta tu buad hal la pulop . time-time tu laa die buad hal . kiteorg da laa jaoh dpd rumah , buad spoil je . pastu kiteorg benti laa kat shell minyak . naseb baik makdak aku ade kawan kat Kuantan , kalaw tak , tak tahu laa mcm mane kiteorg . kawan makdak aku tu telepon formen . formen tu ckp gearbox rosak . kereta da tak bole nak gerak langsong . formen tu ckp kena panggil tow truck . nk dekat sejam kiteorg tunggu toe truck tu . formen tu ckp setengah jam je . bapak ke lamenye kite org tunngu . naseb baek kat shell tu ade rase angin . tak laa panas sgt kiteorg . 

bile tow truck tu da sampai , org tu naikkan kereta tu atas tow truck tu . nak tahu kiteorg balek naik ape ? kiteorg naik tow truck tu . haha . gile laa , tak penah dibuad org dudok dlm kereta mase kat atas tow truck .tapi , nak buad mcm manekan , kereta lain sume da penoh . kiteorg naik je laa tow truck tu . best kot . org lain tak penah naik mcm tu . korg penah , haa , naik flight perdana tu . 6oo weyh tambang flight tu . haha , siot je . pastu plak nak bela gearbox tu 3ooo lebih . mampos laa , mane mak aku nak cari duit byk tu . 

so , tu laa cite nye . tu laa percutian yg paling mahal aku penah aku alami . sebelom nie , takde laa sampai 3ooo ribu mak aku nak kena kuarkan . tp , takpe , redha je laa arn , lagipon best ape , sekurang-kurangnye merase laa jugak naik flight perdana . haha .


! TERIME KASIH KERANA SUDI MENJENGUK ENTRY SAYE !

Wednesday, 4 January 2012

kalaw sayang IBU , bacelah .



Orang kata aku lahir dari perut mak ! (Bukan Org kata , memang betul)

Bila dahaga , yang susukan aku . Mak .
Bila lapar , yang suapkan aku , Mak .
Bila keseOrangan , yang sentiasa di sampingku , Mak .
Kata mak , perkataan pertama yang aku sebut , Mak .
Bila bangun tidur, aku cari , Mak .
Bila nangis , Orang pertama yang datang , Mak .
Bila nak bermanja, aku dekati , Mak .
Bila nak bergesel , aku duduk sebelah , Mak .
Bila sedih , yang bOleh memujukku hanya , Mak .
Bila nakal , yang memarahi aku , Mak .
Bila merajuk , yang memujukku cuma , Mak .
Bila melakukan kesalahan , yang paling cepat marah , Mak .
Bila takut , yang tenangkan aku , Mak .
Bila nak peluk , yang aku suka peluk , Mak .
Aku selalu teringatkan , Mak .
Bila sedih , aku mesti telefOn , Mak .
Bila serOnOk , Orang pertama aku nak beritahhu , Mak .
Bila bengang , aku suka luah pada , Mak .
Bila takut , aku selalu panggil , " Mmaaakkkk ! "
Bila sakit , Orang paling risau adalah , Mak .
Bila nak exam , Orang paling sibuk juga , Mak .
Bila buat hal , yang marah aku dulu , Mak .
Bila ada masalah , yang paling risau , Mak .
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni , Mak .
Yang selalu masak makanan kegemaranku , Mak .
kalau balik ke kampung , yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk , Mak .
Yang selalu simpan dan kemaskan barang barang aku , Mak .
Yang selalu berleter kat aku , Mak .
Yang selalu puji aku , Mak .
Yang selalu nasihat aku , Mak .

Bila nak kahwin , Orang pertama aku tunjuk dan rujuk , Mak .

Aku ada pasangan hidup sendiri .

Bila serOnOk , aku cari , Pasanganku .
Bila sedih , aku cari , Mak .
Bila berjaya , aku ceritakan pada , Pasanganku .
Bila gagal , aku ceritakan pada , Mak .
Bila bahagia , aku peluk erat , Pasanganku .
Bila berduka , aku peluk erat , Emakku .
Bila nak bercuti , aku bawa , Pasanganku .
Bila sibuk , aku hantar anak ke rumah , Mak .
Bila sambut valentine , Aku bagi hadiah pada Pasanganku !
Bila sambut hari ibu , aku cuma dapat ucapkan “ Selamat Hari Ibu ” !
Selalu , Aku ingat pasanganku !
Selalu , Mak ingat kat aku !
Bila-bila , Aku akan telefOn pasanganku !
Entah bila , aku nak telefOn mak !
Selalu , aku belikan hadiah untuk pasanganku !
Entah bila , aku nak belikan hadiah untuk emak !

Renungkan :

" Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja , bOlehkah kau kirim wang untuk mak

" Mak bukan nak banyak , lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah . "

Berderai air mata jika kita mendengarnya .

Tapi kalau mak sudah tiada .

" MAKKKKK ! RINDU MAK ! RINDU SANGAT ! "

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya !
Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya !

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu . Si ibu segera mengesatkan tangan di aprOn menyambut kertas yang dihulurkan Oleh si anak lalu membacanya . KOs upah membantu ibu :

1) TOlOng pergi kedai : RM4.00

2) TOlOng jaga adik : RM4.00

3) TOlOng buang sampah : RM1.00

4) TOlOng kemas bilik : RM2.00

5) TOlOng siram bunga : RM3.00

6) TOlOng sapu sampah : RM3.00

Jumlah : RM17.00

Selesai membaca , si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya . Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama .

1) KOs mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA

2) KOs berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA

3) KOs air mata yang menitis keranamu - PERCUMA

4) KOs kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA

5) KOs menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA

Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu . Si anak menatap wajah ibu ,memeluknya dan berkata ,

"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya .


! TERIME KASIH KERANA SUDI MENJENGUK ENTRY SAYE !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...